Eğitim Sürecimiz



Mezar İnşaatçılarına Özel Kurs

İstanbul’da Mezar işçileri artık Avrupa standartlarında hizmet verecek.

Mezar işçilerinin üye olduğu İstanbul İli Mezarlıklarında Yapım İşleri Taşçı esnafı Sosyal Dayanışma Yardımlaşma Derneğinin talebi üzerine İstanbul İl Özel İdaresi,Milli Eğitim Müdürlüğü ve İstanbul Ticaret Odası (İTO) işbirliğiyle açılan ”Mezar İnşaatçılığı ve Kaplamacılığı Kursu ” ay başında başladı.

AA muhabirine konuya ilişkin bilgi veren İl Özel İdaresi Kültür ve Sosyal İşler Müdürü Nedret Apaydın, İTO ile beraber açtıkları 61 okulda 66 branştaki kurslarda halen 7 bin öğrencinin eğitim aldığını belirtti.

Meslek, geliştirme ve uyum kurslarının 60’ıncı branşı olarak karara bağlanan “Mezar İnşaatçılığı ve Kaplamacılığı Kursu”nun ilgili meslek derneğinin talebiyle açıldığını, kendilerinin de bu talebi olumlu karşıladığını anlatan Apaydın, bu kursu tamamlayanlara birer sertifika verileceğini kaydetti.
Apaydın, “Artık bu sertifikaya sahip olmayana mesleği yapma izini vermeyeceğiz. Bizimkisi hem teknik anlamda destek hem de mezarlıklarda çalışanlar genelde eğitimsiz, nasıl davranacaklarını bilmiyorlar. Bu kapsamda, genel kültür, insan ilişkisi gibi eğitimler de vereceğiz. Hem sektör hem dernek bundan memnun oluyor” diye konuştu.

 

ŞİŞLİ VE BAĞCILAR’DAN SONRA ÜMRANİYE DE SIRADA

Kurslara katılanların uzaklık nedeniyle sıkıntı çekmemesi için İstanbul’un 3 noktasını belirlediklerini dile getiren Apaydın, ilk 2 kursun Şişli ve Bağcılar’da açıldığını, 3’üncü kursun ise Ümraniye’de açılmasının planlandığını kaydetti. “İlk defa mezar inşaatçılığı ve kaplamacılığı gibi bir kurs düzenleniyor” diyen Apaydın, gerçekleştirdikleri tüm kursların sektöre ara elemanlar yetiştirdiğini ve AB standartlarına uygun olarak 260 saatin üzerinde kurslar olduğunu kaydetti. Bu kursun da 4-4,5 ay süreceğini anlatan Apaydın, “Kursun 260 saatin üstünde olmasını özellikle belirledik ki, sertifikalar AB’de de akredite belge olsun” dedi.
Apaydın, kursun, Milli Eğitim Bakanlığı müfredatına uygun düzenlendiğini, verilecek sertifikaların da yine bakanlığın belirlediği şekilde ve üzerinde İstanbul Valisi’nin de imzasının bulunduğu geçerli bir belge olacağını dile getirdi.

İstanbul İli Mezarlıklarında Yapım İşleri Taşçı Esnafı Sosyal Dayanışma Yardımlaşma Derneği Başkanı Muzaffer Balkış da İstanbul’da çalışan tüm mezar işçilerinin derneğin üyeleri olduğunu belirtti. Manevi yönü çok yüksek bir iş yaptıklarını ifade eden Balkış, insanların en acılı anında onların acısını paylaşabilmek ve hatalı davranarak yaralamamak için mezar işçilerinin eğitim almasının önemli olduğunu anlattı.

Balkış, Osmanlı döneminde mezar işçiliğinin süsleme sanatı ve mezar taşı yazıları açısından çok incelikli olduğunu hatırlatarak, “Bu şimdi yok.
Tüm esnafımızın bu işi öğrenmesinin gerekliliğini düşündük ve kalitemizi Avrupa standartlarına taşımak istedik. Talebimizi yerinde ve uygun buldular. İnşallah Türkiye’de Avrupa standartlarında hizmet vereceğiz” diye konuştu.

 

DİKSİYON DA ÖĞRETİLİYOR

Kursta verilen derslerin “yönetmelikler”, “insan ilişkileri ve psikolojik eğitim” ile mezar temelinin kazılması, granit, mermer fayans kaplamacılığı, lahit yapımı gibi “teknik konular” olmak üzere 3 ana başlık altında toplandığını kaydeden Balkış, kursa mesleği 20-30 yıldır icra edenlerin de yeni başlamak isteyenlerin de devam edeceğini söyledi.
Balkış, “Artık bu mesleğe girmek isteyen doğrudan giremeyecek. Biz bunu çok istiyoruz. Mevcut esnaf tamamen sertifikasını aldıktan sonra mesleğe yeni başlamak isteyene ’serfikanı al, sonra Büyükşehir Belediye Başkanlığı senin ruhsatını versin’ diyeceğiz” şeklinde konuştu.
“Mezar İşçiliği ve Kaplamacılığı Kursu”nun Şişli’de ve Bağcılar’da açılan kurslarında şimdilik 20’şer öğrenci eğitim görüyor. Kursun 280 saatlik öğretim programında, sıva, kalıp, mozaik, beton, taş kaplama, süsleme işçiliğinde Osmanlı sanatı, Türkiye’deki mezar biçimleri, diksiyon, Türkçe’yi doğru konuşma, psikoloji gibi dersler bulunuyor.